marți, 23 octombrie 2012

Gogosi pentru eclere (choux)

 
Gogosile pentru eclere se fac foarte usor. Voi posta acum reteta mamei, dar de curand am mai descoperit si o alta pe care o voi incerca si o voi impartasi voua.
 
Se pot umple atat cu creme dulci cat si sarate.
 
Creme sarate: Branza proaspata de vaci amestecata cu unt si marar...

Scurt si la obiect:

- 1 cana apa;
- 1/2 cana ulei;
- 1 cana faina;
- 5 oua.

Eu am folosit o cana de 300 ml. Se masoara mai intai faina, se pune deoparte; apoi intr-o craticioara mica se toarna o cana de apa si jumatate de ulei. Se lasa sa fiarba.
 
Cand fierbe, se ia de pe foc, si se toarna toata faina deodata. Apoi cu o lingura de lemn se omogenizeaza. Se mai pune 1 minut pe foc amestecand in continuu.


Se lasa sa se raceasca; apoi se adauga cate un ou si se amesteca bine, bine pana ce aluatul devine fin si cremos.


Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, iar cu ajutorul unei lingurite (e mai comod si mai rapid), sau a unui pos, sau chiar a unei pungi taiate la un colt se formeaza gogosile. Eu prefer sa fac gogosele mici pentru a manca mai multe :) dar se pot face si alungite ca pentru clasicele eclere. Trebuie lasat spatiu unde ele pentru ca vor creste.

 
Apoi se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 20-30 minute, pana cand au crescut si s-au rumenit usor. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 minute pentru ca nu mai cresc.
 
Rezultatul...
 
 
Pofta buna!

Un comentariu: